Fulmar - Fulmarus glacialis -The northern fulmar

Fulmary obserwowaliśmy na klifach nadmorskich w Fowlsheugh. Fulmar to dość duży ptak morski z rodziny burzykowatych, zamieszkujący północny Atlantyk i Pacyfik. W Polsce obserwowany wyjątkowo, wyłącznie na wybrzeżu Bałtyku.
Fulmary gniazdują na klifach skalnych, niekiedy na płaskich obszarach do 1 km w głąb lądu. Zdarza im się również gniazdować w pobliżu ludzkich osiedli, a nawet na nadbrzeżnych budynkach. W sezonie lęgowym oddalają się do 30–40 km od kolonii, poza sezonem lęgowym przebywają na otwartym morzu. Głos fulmara przypomina gdakanie lub gęganie. Pożywienie ich stanowią rybykałamarniceślimakiskorupiaki, padlina i odpadki, w tym te ze statków rybackich.














Popularne posty